Cart:

0din.0.00
Nemate još uvek proizvode u Vašoj korpi.

0

DOBRODOŠLI U NAŠU ONLINE PRODAVNICU! POZOVITE NAS VEĆ DANAS I PORUČITE AKUMULATOR ZA SVOJE POTREBE! 0605456123

Uputstva

Dotrajao akumulator koji funkcioniše normalno na letnjim temperaturama već u prvim hladnijim danima naglo gubi kapacitet i samim tim funkciju. Ukoliko ste pri proveri ispravnosti akumulatora ustanovili da je startna snaga toliko smanjena i dovedeno u pitanje pouzdano startovanje vozila, znajte da je krajnje vreme za zamenu akumulatora. Zašto zameniti akumulator


Savremena vozila imaju složene elektronske sisteme i muzičke uređaje kojima je neophodno konstantno napajanje električnom energijom. U slučaju da ovi sistemi ostanu bez napajanja potrebno je ponovo konfigurisati alarm, kodove za radio uređaj, centralnu bravu i sl. Sprečite ove i brojne druge neprijatnosti preventivnom zamenom akumulatora.

Kada je vreme za zamenu

Krajnji rok za zamenu akumulatora nastupa kada sa prvim zimskim mrazevima ne budete u mogućnosti da startujete vaše vozilo, i pri tome stvorite sebi gomilu neprijatnosti. Drugi način je provera ispravnosti akumulatora profesionalnim uređajem, pre dolaska zime i prvih hladnijih dana.
Znaci koji ukazuju na moguću istrošenost akumulatora:
Slabljenje farova i unutrašnjeg svetla. Simbol akumulatora svetli na instrument tabli Dodatna oprema ne radi (npr. podizači stakla)

Faktori koji utiču da akumulator za kola traje kraće nego uobičajeno

Akumulatori za kola, nezavisno od toga ko je proizvođač, trpe najčešće dva uzroka, a to su:
1. Navike u toku vožnje

vožnja u kratkim relacijama do 20min., utiče na to da akumulatori za kola imaju kraći životni vek. Na tako malim relacijama baterija ne stigne da se napuni do kraja, što utiče na kraće trajanje.
2. Klimatske prilike u kraju u kome se vozi auto
ekstremne vremenske prilike, bilo toplote ili hladnoće, ubijaju akumulator za kola.
3. Neispravna elektrika u automobilu
veoma je važno proveriti električne vodove u automobilu i ispitati da li postoji negde prekid u kolu, ono za šta uobičajeno kažemo ''vuče na masu''. S tim u vezi dešava se da postoje potrošači koji vuku struju u automobilu i kada su ugašeni, što može predstavljati problem naročito zimi kad akumulator za kola mora biti maksimalno pun.

REDOSLED POVEZIVANJA KABLOVA

Evo kako pravilno da spojite kablove da bi eliminisali bilo kakvu mogucnost da dodje do oštecenja elektronike na vozilu,varnicenja ili prskanja kiseline, a u ekstremnim slucajevima i eksplozije ili zapaljenja vozila1. Prvo treba povezati jedan kraj crvenog kabla na pozitivni terminal (+) ispražnjenog akumulatora
2. Drugi kraj istog crvenog kabla onda prikljucite na pozitivni terminal baterije automobila ciji motor radi
3. Sledeci korak je povezivanje štipaljke crnog kabla na negativni terminal akumulatora koji daje struju
4. Na kraju, drugi kraj crnog kabla po pravilo treba povezati na neki od delova karoserije ili motora vozila ciji je akumulator ispražnjen. Ako je proizvodac vozila namenio posebno mesto za taj prikljucak, zakacite kabl na njega. Kod ovog koraka se ne preporucuje prikljucivanja kabla na minus pol akumulatora, da bi se izbeglo varnicenje


Kada spajate kablove na akumulatore, redosled je vrlo bitan, da bi se izbegla pojava varnica i posledice koje mogu biti vrlo neprijatne.
Nakon što ste povezali kablove startujte motor vozila koje ima ispravan akumulator. Tek nakon što ovo uradite, može se preci na pokušaj paljenja vozila koje je ostalo bez struje, da bi se snaga vukla iz alternatora, a ne iz akumulatora vozila-donora.
Nakon toga uklonite kablove suprotnim redosledom od onog koji ste primenili kad ste ih prikljucivali
Da se pri narednom pokušaju startovanja ne bi ponovila slicna neprijatnost, akumulator treba dopuniti tako što cete vozilom preci odredeno rastojanje. Medutim, par kilometara gradske vožnje nece biti dovoljno da alternator dopuni bateriju vec treba voziti i van grada, ili akumulator dopuniti na specijalnom punjacu u servisu.
Razlike kod start-stop sistema!
Na ulicama je svakim danom sve više vozila koja imaju start-stop sistem. Kod njih je proces paljenja u situacijama kad ostanu bez struje u akumulatoru u principu isti, ali postoje odredene posebnosti o kojima treba voditi racuna. Start-stop vozila su opremljena upravljackom jedinicom koja je spojena na negativni terminal baterije. Crni kabl zato treba da se prikljuci na tacno oznaceno mesto na bloku motora. Za prikljucenje crvenog kabla obicno postoji isturena tacka koja je obeležena crvenom oznakom ili kapicom.
UPOZORENJA
Ne treba ostavljati metalne predmete na akumulatoru (kljuc, šrafciger..itd), pošto mogu izazvati kratak spoj izmedu elektroda na akumulatoru!
Treba paziti na polaritet jer u slucaju pogrešnog spajanja, može doci do oštecenja akumulatora, alternatora i drugih elektricnih uredaja na vozilu.
Oba akumulatora moraju imati isti napon - 12V!
Akumulator davalac mora imati bar isti, ili veci, kapacitet (Ah) kao akumulator primalac!
Treba paziti da se kablovi (+) i (-) ne spoje!
Treba proveriti da li su kablovi u dobrom stanju, da negde nije oštecena izolacija!
Treba paziti da vozila ne dodu u kontakt dok su kablovi (+) povezani!

Кварови који утичу на акумулатор

Ако акумулатор нема унутрашњих сметњи, квар мора да се тражи у инсталацији возила, а узроци могу да буду:
* неисправни алтернатор (акумулатор стално празан)
* лабав или неисправан каиш алтернатора
* неисправан реглер што доводи до препуњавања акумулатора
* неисправан прекидач или релеј за искључење појединих пријемника који тако остају стално укључени
* разна електронска опрема (сат, радио, аларм...) имају превелику потрошњу преко „струје мировања”, код возила која се ретко возе на дуже путеве
* старости акумулатора који је већ давно преживео гарантни рок произвођача (дуже од пет-шест година)
Чишћење акумулатора
Корозија са полова и клема најлакше може да се уклони кухињском жицом, ситнијом шмирглом или челичном вуном. Од масноће и прљавштине поклопац батерије чисти се водом у коју је додата сода бикарбона, а клеме могу да се намажу машћу који спречава стварање влаге и корозију.
Preduzeće Onyx ne odgovara za eventualnu štetu nastalu prilikom praćenja ovog uputstva!

(izvor:opušteno.rs)